Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziare.com
Anul şi data apariţiei: 05.03.2009
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Marko Bela:Limba,un ‚,un handicap” pentru romanii din Harghita si Covasna
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziare.com/marko-bela/udmr/marko-bela-limba-un-handicap-pentru-romanii-din-covasna-si-harghita-685235



Potrivit presedintelui UDMR, Marko Bela, etnicii romani din Covasna si Harghita sufera de un "handicap" in ceea ce priveste ocuparea functiilor din administratie, deoarece acestea necesita nu doar cunoasterea limbii romane ci si a celei maghiare.

Marko Bela a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la Arcus, in judetul Covasna, ca i se pare normal ca in posturile din administratiile din Covasna si Harghita sa existe nu doar etnici maghiari ci si etnici romani, dar a aratat ca romanii au un "handicap", deoarece ei trebuie sa cunoasca si limba maghiara.

Presedintele UDMR a admis, totodata, ca aceasta necesitate se aplica si etnicilor maghiari, care trebuie si ei, la randul lor, sa cunoasca nu doar limba maghiara ci si limba romana.

Limba romana trebuie predata altfel copiilor minoritatilor

Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca problema predarii limbii romane copiilor minoritatilor include doua planuri: cel al actualei legi si cel al modificarii acesteia.

Marko Bela spune ca legea actuala prescrie ca in clasele I- IV, predarea limbii romane copiilor minoritari sa fie realizata pe baza unor programe si manuale diferite, in vreme ce pentru clasele V- VIII s-a ales o varianta "destul de ambigua", ce prevede predarea acesteia pe baza unor programe identice, dar dupa manuale diferite.

"Este o jumatate de pas, dar totusi trebuie ca aceste dispozitii legale sa fie umplute cu continut cat mai bun. Exista manuale alternative, un program alternativ, elaborat, dar se pare ca nu este corespunzator si trebuie sa impunem o schimbare in acest sens", a explicat Marko Bela, precizand ca UDMR va milita in continuare pentru schimbarea legislatiei, inclusiv pentru ciclul liceal.

"Tinerii minoritari trebuie sa invete pe baza altor programe, pe baza programelor diferite si din alte manuale decat tinerii care au limba materna romana si acest lucru e spre folosul tuturor, caci pana la urma ar ajuta la insusirea mai buna a limbii romane", a mai precizat liderul UDMR.

Comunitatea maghiara a atras de mai multe ori atentia asupra dificultatilor pe care copiii minoritatilor le intampina in invatarea limbii romane, solicitand o metoda de predare diferita a acesteia in cazul copiilor care nu o au ca limba materna.

Si presedintele Traian Basescu sustine aceasta doleanta, el lansand in 2007, la Covasna, ideea predarii limbii romane ca limba straina copiilor minoritatilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.